Een logo helpt mee aan de resultaten van een bedrijf. Het helpt nieuwe klanten te verleiden, stelt huidige klanten gerust en vertegenwoordigt je product of dienst. Het kan de verkoop stimuleren, kan functies uitleggen en het visualiseert de merkidentiteit van de onderneming. We schetsen in dit artikel de belangrijkste taken van het logo.

Vaak maken klanten voor het eerste kennis met je bedrijf door middel van het logo. Zet dus je beste beentje voor, want nieuwe klanten maken snel een oordeel op basis van je logo. Zo kan het zorgen voor het winnen van vertrouwen bij je klanten en het kan vragen beantwoorden voor mensen die nog niet bekend zijn met de branche. Feitelijk heeft een logo de kracht om in één oogopslag direct te communiceren wat je product, dienst of organisatie doet. 

De stijlkeuzes die bij het logo worden gemaakt vormen de merkidentiteit met kleuren, vormen, en letters. Ze beïnvloeden de manier waarop mensen het merk interpreteren en weerspiegelen welke klanten ze aantrekken. Het kan leuk, serieus, jeugdig of professionaliteit uitstralen. Houd dus altijd rekening met je bedrijfsdoelen en welke klanten je wilt aantrekken.

De primaire functie van het logo is merkherkenning en het is het anker van je volledige branding. Het is de constante factor die je producten, diensten, websites en campagnes verenigt. Telkens als het merk opduikt verzamelen de hersenen alle relevante gegevens over het merk. Met al deze relevante gegevens ontstaat er een permanente motor voor merkherkenning. Hoe vaker het merk wordt gezien hoe sterker de associaties worden.

Logo's helpen bij het opvallen van je product of dienst. Zo communiceert je logo een andere identiteit of voordeel dan je concurrent. Loyale klanten gaan je logo herkennen en gaan naar aanleiding van hun ervaring keer op keer terugkomen. Afhankelijk van je product of dienst zijn sommige voordelen belangrijker dan andere. Start-ups zullen zich meer willen concentreren op de introductie aan nieuwe klanten terwijl gevestigde bedrijven zich misschien meer richten op het zich onderscheiden van hun concurrenten.

Dit wil niet zeggen dat je moet streven naar bepaalde voordelen terwijl je andere negeert. Het logo moet aan zoveel mogelijk van bovenstaande taken voldoen. Sommige ontwerp keuzes zoals het kiezen van kleuren dwingen je om bepaalde doelen boven andere te stellen. Het is beter om erachter te komen waar de prioriteit van het logo ligt.


Wilt je ook een uniek logo die je bedrijfsresultaten kan verbeteren? Wij helpen je graag verder!